Isu Penggunaan Bahasa Inggeris Dalam Kalangan Pelajar - KLC English Language Centre
Isu Penggunaan Bahasa Inggeris Dalam Kalangan Pelajar

Kesedaran masyarakat tentang kepentingan Bahasa Inggeris adalah perlu. Bahasa Inggeris bukan sahaja penting dalam bidang pendidikan malah berperanan dalam bidang politik, ekonomi dan sosial seiring dengan perkembangan teknologi.

Bahasa Inggeris adalah bahasa kedua yang telah diajar secara formal di samping bahasa kebangsaan, iaitu bahasa Malaysia dan merupakan mata pelajaran wajib sama ada di peringkat sekolah rendah atau sekolah menengah.

Bahasa Inggeris diajar dengan tujuan untuk melengkapkan murid dengan kemahiran bahasa. Bermula dari pra sekolah hingga ke peringkat universiti, murid didedahkan dengan kemahiran Bahasa Inggeris yang merangkumi kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis (Kementerian Pelajaran Malaysia, 2012 dalam Maharam Mamat, 2016).

Mata pelajaran bahasa Inggeris wajib diambil oleh semua pelajar dari darjah satu hingga tingkatan lima. Malah, penggunaan bahasa Inggeris juga diperhebatkan di universiti-universiti tempatan dalam proses pembelajaran. Namun pencapaian Bahasa Inggeris masih pada tahap yang tidak memuaskan.

Sebuah kajian telah dijalankan menggunakan kepakaran Cambridge Asessment pada tahun 2013 dan hasilnya menunjukkan majority pelajar di Malaysia sangat lemah dalam kemahiran "Listening" (mendengar) & "speaking" (pertuturan) bahasa Inggeris. Namun ia tidaklah satu hasil kajian yang mengejutkan kerana kita sememangnya tahu tahap bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar di negara kita lemah.

Pencapaian bahasa Inggeris yang tidak memuaskan mungkin dipengaruhi oleh tahap motivasi murid untuk mempelajari bahasa Inggeris (Thang et al., 2009 dalam Maharam Mamat, 2016). Motivasi ialah keinginan yang keras atau semangat yang kuat pada diri seseorang yang mendorongnya untuk berusaha atau melakukan sesuatu dengan tujuan untuk mencapai kejayaan.

Sikap dan motivasi terhadap pembelajaran sesuatu bahasa merupakan faktor penting yang menentukan kejayaan seseorang yang mempelajari sesuatu bahasa (Kamus Dewan Edisi Keempat, 2005).

Menurut Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, CEFR diperkenalkan untuk memastikan tahap bahasa Inggeris kita selaras dengan standard antarabangsa. CEFR berasal dari Eropah merupakan kerangka yang digunakan secara global untuk pelbagai bahasa seperti Arab, Jepun dan Perancis.

Usaha ini merupakan inisiatif dan tranformasi untuk menaik taraf sistem pendidikan bahasa Inggeris di dalam melahirkan murid dan pelajar serta guru yang lebih berjaya.

Jul 05, 2019