Ibu bapa yang anaknya mempunyai asas bahasa Inggeris yang tidak baik mesti baca! - KLC English Language Centre
Ibu bapa yang anaknya mempunyai asas bahasa Inggeris yang tidak baik mesti baca!

Ibu bapa yang anaknya mempunyai asas bahasa Inggeris yang tidak baik mesti baca!

Dimanakah tahap Bahasa Inggeris di Malaysia? Mungkin anda akan mengatakan bahawa sesetengah orang dapat menguasai bahasa Inggeris dengan baik, dan mungkin ada juga yang langsung tidak memahaminya.

Dimanakah tahap Bahasa Inggeris di Malaysia? Mungkin anda akan mengatakan bahawa sesetengah orang dapat menguasai bahasa Inggeris yang baik, dan mungkin ada juga yang langsung tidak memahaminya.

Bagaimana dengan tahap Bahasa Inggeris anak anda? Adakah mereka boleh bercakap tetapi tidak boleh menulis? Atau sebaliknya? Atau kedua-duanya? Laporan dari China Daily sekali lagi menyebut tahap bahasa Inggeris di negara kita. Berikut adalah dua perbualan yang mencerminkan piawaian Bahasa Malaysia Malaysias.

Pelayan: "Are you vegetarian?"

Pelajar: "No, I'm Malaysian."

Di samping diketawakan semua orang, dialog antara pelayan dan pelajar telah menunjukkan betapa buruknya piawaian Bahasa Inggeris kita.

Seorang ahli politik dari UMNO, Datuk Omar, adalah orang yang berkongsi dialog di atas. Pelajar adalah seorang pelajar Melayu di Akademi Ketenteraan Diraja. Dia mendapat skor ujian TOEFL yang baik tetapi tidak mampu berbahasa Inggeris di restoran Amerika. Ini memang satu perkara yang membimbangkan. Mungkin ada orang-orang seperti ini di kalangan anda, atau anda adalah salah seorang dari mereka. Jelas, skor ujian bahasa Inggeris adalah baik, tetapi tidak dapat memahami bahasa Inggeris dengan baik.

Datuk Omar juga menyatakan bahawa ramai pelajar Melayu tidak dapat berkomunikasi dengan baik dalam bahasa Inggeris selepas menamatkan pengajian, dan beliau sedar betapa pentingnya Bahasa Inggeris. Dia juga mengatakan bahawa ada yang boleh menulis dalam bahasa Inggeris tetapi tidak dapat berbahasa Inggeris. Walaupun orang lain boleh berbahasa Inggeris, sedangkan tulisan tidak menjadi masalah. Dikatakan bahawa apabila belajar bahasa Inggeris, seseorang tidak seharusnya mula menulis. Walau bagaimanapun, mod pengajaran tradisional kini mengajar kanak-kanak cara menjawab dan menyatakan diri mereka dalam cara menghafal. Ia tidak benar-benar membolehkan pelajar memahami keupayaan aplikasi bahasa Inggeris. Penghafalan mempunyai banyak had, gabungan setiap huruf diingati, dan jawapannya kemudian ditulis dalam kertas peperiksaan, yang kemudian dilupakan kemudian.

Bagaimanakah pembelajaran jenis ini membantu kanak-kanak mempunyai tahap bahasa Inggeris yang baik? Keupayaan untuk memahami bahasa boleh dibahagikan kepada empat jenis - Mendengar, bercakap, membaca dan menulis adalah aspek yang paling penting. Apabila kita bersedia menyerap pengetahuan atau maklumat tertentu, kita secara semula jadi mula mendengar. Apabila mendengar banyak bahasa Inggeris, perbendaharaan kata akan menjadi lebih kuat, dan kemudian mereka akan dapat bercakap, iaitu, output. Pada masa yang sama, apabila kosa kata yang diserap mencukupi, anda boleh mula membaca dan mempelajari lebih lanjut mengenai makna perkataan, tatabahasa, dan ungkapan melalui bacaan. Selepas "mendengar, bercakap, dan membaca" di atas semua akan ditubuhkan, penulisan bahasa Inggeris tidak lagi menjadi masalah.

Semuanya mempunyai langkah tersendiri. Seperti permainan, kesukaran akan beransur-ansur meningkat semasa anda maju. Oleh itu, urutan "mendengar, bercakap, membaca dan menulis" adalah satu-satunya cara kanak-kanak boleh belajar bahasa Inggeris. Ibu bapa tidak boleh membuat apa-apa kesilapan.

Jul 23, 2018

Penyemak imbas anda tidak menyokong


Penyemak imbas anda tidak boleh menunjukkan kandungan laman web kami. Sila kemas kini, atau pilih penyemak imbas yang lain untuk digunakan.
Muat turun Chrome or Edge