Mansuh UPSR Merupakan Cabaran Baharu Ibu Bapa - KLC English Language Centre
Mansuh UPSR Merupakan Cabaran Baharu Ibu Bapa

Mansuh UPSR Merupakan Cabaran Baharu Ibu Bapa

Pemansuhan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bermakna bermula cabaran baharu kepada ibu bapa untuk mempersiapkan murid ke sekolah menengah, khususnya memastikan penguasaan murid dalam empat mata pelajaran teras UPSR.

Ketua Biro Pembangunan dan Penyelidikan Persatuan Pengusaha Pusat Tuisyen Muslim Malaysia (PPPTMM), Muhamad Huzaimi Abdul Ghafar, berkata pemansuhan UPSR adalah wajar supaya murid sekolah rendah tidak lagi dipaksa mengejar jumlah A dalam mata pelajaran.

"Cabaran utama yang akan dilalui ibu bapa susulan pemansuhan ini bukan saja perlu memastikan anak-anak berjaya menyiapkan kerja rumah, bahkan pada pada masa sama menjadi 'guru' di rumah.

"Umum mengetahui bilangan murid di dalam sebuah kelas adalah sekitar 35 hingga 40 orang, yang disebabkan oleh kepadatan penduduk di beberapa kawasan khususnya di bandar raya.

"Ini sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada pemerkasaan penilaian bilik darjah yang dilihat sebagai medium baharu menentukan tahap penguasaan murid di sekolah.

"Justeru, ibu bapa yang mempunyai anak yang masih di bangku sekolah rendah diingatkan supaya tidak terkejut dengan pemansuhan ini dengan menamatkan kelas tuisyen secara drastik," katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin mengumumkan UPSR dimansuhkan hasil libat urus dengan pelbagai pihak sejak ia dibatalkan tahun lalu.

Susulan pemansuhan UPSR, Kementerian Pendidikan akan memperkasakan pentaksiran berasaskan sekolah, selain Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) bagi murid yang berhasrat memasuki sekolah berasrama penuh dan sebagainya.

Pembatalan PT3 pula akan digantikan dengan pentaksiran yang sama seperti tahun lalu iaitu melalui PKSK dan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD).

Muhamad Huzaimi berkata, kesinambungan pembelajaran murid Tahun 6 di pusat tuisyen masih perlu diteruskan bagi memastikan tahap penguasaan mata pelajaran teras UPSR itu tidak terjejas.

Sumber asal Oleh Ahmad Suhael Adnan , Berita Harian Online

Jul 15, 2022

Penyemak imbas anda tidak menyokong


Penyemak imbas anda tidak boleh menunjukkan kandungan laman web kami. Sila kemas kini, atau pilih penyemak imbas yang lain untuk digunakan.
Muat turun Chrome or Edge